Polecany post

Jak obniżyć poziom cukru we krwi?

Prawidłowy poziom cukru we krwi to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. Wskazuje się, że prawidłowy poziom cukru we krwi z palca na czczo nie powinien wynosić więcej niż 99 mg/DL (od 70 mg/DL do 99mg/DL). Kiedy zaś poziom ten przekracza już 125 mg/DL powinno poszerzyć się diagnostykę.

Jakie objawy mogą o tym świadczyć?


jakobniżyćpoziomcukruwekrwi

 

Dlaczego prawidłowy poziom glukozy we krwi jest tak ważny?

Zbyt wysoki poziom cukru we krwi (hiperglikemia) może prowadzić do chorób nerek, odwodnienia, chorób sercowo-naczyniowych oraz oczywiście - cukrzycy. Niebezpieczny jest też bez wątpienia zbyt niski poziom glukozy we krwi (hipoglikemia), ale o tym innym razem.


Jakie są objawy za wysokiego poziomu glukozy we krwi?

Osoby cierpiące na hiperglikemię mogą uskarżać się na:

  • częstomocz, 
  • wspomniane powyżej choroby nerek, 
  • bóle głowy, 
  • osłabienie, 
  • mgłę mózgową

i wiele innych.

Dlatego też, jeżeli odczuwasz któryś z tych objawów, warto zrobić szereg podstawowych badań, które pomogą wdrożyć dalsze leczenie.


poziomcukruwekrwi


W jaki sposób obniżyć naturalnie poziom cukru we krwi?

1. Odpowiednio komponuj posiłki i nie podjadaj

Bardzo często czyta się i słyszy o niskim indeksie glikemicznym, który mówi nam, w jakim stopniu po spożyciu danego produktu wzrośnie nam poziom cukru we krwi. Jak się jednak okazuje, ważniejszym parametrem jest ładunek glikemiczny całej potrawy, czyli wartość, która powie nam, w jakim stopniu wzrośnie nasz poziom glukozy we krwi po jej spożyciu. Im wyższy ładunek glikemiczny posiłku, tym ten wzrost będzie gwałtowniejszy.

Co wpłynie na obniżenie ładunku glikemicznego?

  • białko
  • zdrowe tłuszcze
  • błonnik 
Oznacza to, że w odpowiednio skomponowanym posiłku powinno znaleźć się zarówno białko (mięso, ryby, strączki, jajka), jak również zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek, awokado, orzechy) i błonnik (owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste). Dlatego też kanapka z masłem i pomidorem (dodaj jajko/rybę/indyka/strączki) czy też owsianka z owocami (dorzuć orzechy + jogurt/skyr/odżywkę białkową) to nie jest najlepszy pomysł. Spowoduje to bowiem szybki wzrost poziomu cukru we krwi i potem jego szybki spadek, a docelowo zależy nam, żeby poziom ten utrzymywał się na stałym (ale nie za wysokim) poziomie.

Jeżeli zaś masz ochotę na ciasto czy też nawet na napicie się soku pomarańczowego, zrób to od razu po posiłku, kiedy ten poziom cukru we krwi już jest podniesiony. Podjadanie między posiłkami typu - tu gryz ciasta, tu 2 orzeszki, tu pół szklanki słodkiego napoju sprawia, że, mówiąc kolokwialnie, ten cukier szaleje.

2. Ruszaj się

Nie jest tajemnicą, że regularny sport jest tutaj naszym sprzymierzeńcem. Podczas aktywności fizycznej cukier jest pobierany przez nasze komórki, dzięki czemu jego poziom znacznie się obniża.

Zapewne mogłeś/aś też usłyszeć kiedyś poradę, żeby po jedzeniu nie iść spać czy leżeć, tylko przejść się na krótki spacer (nawet 15 minut), żeby zagwarantować sobie obniżenie poziomu cukru we krwi po posiłku

To faktycznie działa i zdecydowanie warto wdrożyć ten nawyk na co dzień.

3. Pij wodę

To, żeby dbać o regularne nawodnienie raczej nie jest już dla nikogo nowością, mimo to, dla wielu osób picie samej wody wciąż stanowi nie lada wyzwanie. Nasze nastawienie może jednak zmienić się, kiedy uświadomimy sobie, że picie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia jest w stanie znacznie obniżyć nasz poziom cukru we krwi.

Według amerykańskich badań, wypicie już litra wody dziennie jest w stanie obniżyć ten poziom aż o 1/5.

4. Zioła i przyprawy

Skoro mowa o naturalnych sposobach obniżenia poziomu cukru we krwi, to nie mogło zabraknąć ziół.

Na szczególną uwagę zasługują tutaj:
  • morwa biała - spowalnia aktywność enzymów metabolizujących glukozę, dzięki czemu poziom cukru we krwi po spożyciu posiłku powinien być niższy
Morwa biała - przykładowy produkt (link afiliacyjny, współpraca reklamowa) - tutaj macie przykładowy preparat z morwą białą w tabletkach, ale jeżeli lubicie smak ziołowych herbatek, to zdecydowanie lepszą opcją będzie właśnie ta druga forma.

Jak naturalnie obniżyć poziom cukru we krwi, glukoza po posiłku, obniżenie glukozy we krwi, morwa biała



  • szałwia - zwiększa ona wrażliwość tkanek na insulinę, co sprawi, że poziom cukru we krwi nie będzie podnosił się tak gwałtownie
Liść szałwi - przykładowy produkt (#współpraca reklamowa)
jak obniżyć cukier, szałwia, za wysoka glukoza we krwi

  • kozieradka (nasiona lub ekstrakt) - sprawia, że nasz organizm lepiej toleruje glukozę

Nasiona kozieradki (#współpraca reklamowa)

jak  obniżyć glukozę, jak naturalnie obniżyć cukier




Ekstrakt z kozieradki w kapsułkach (#współpraca reklamowa)


kozieradka, obniżeniecukruwekrwi, zawysokipoziomglukozywekrwi




  • pokrzywa - podobnie jak morwa biała, spowalnia aktywność enzymów metabolizujących glukozę
      Link do pokrzywy - #współpraca reklamowa
wysokaglukoza, obiżeniecukruwekrwi


  • cynamon - dodanie go do potraw sprawi, że organizm szybciej pozbywa się cukru (szybciej się on metabolizuje).
Link do cynamonu cejlońskiego (#współpraca reklamowa)


Jak widzicie, żeby naturalnie obniżyć poziom cukru we krwi, wystarczą naprawdę niewielkie zmiany w codziennym życiu. Odpowiednia dieta, ruch oraz styl życia naprawdę potrafią zdziałać cuda.

Daj znać w komentarzu, czy stosujesz się do tych zaleceń.

Pozdrowienia

Agata










Komentarze