- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Polecany post
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Prawidłowy poziom cukru we krwi to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. Wskazuje się, że prawidłowy poziom cukru we krwi z palca na czczo nie powinien wynosić więcej niż 99 mg/DL (od 70 mg/DL do 99mg/DL). Kiedy zaś poziom ten przekracza już 125 mg/DL powinno poszerzyć się diagnostykę.
Jakie objawy mogą o tym świadczyć?
Spis treści:
1. Dlaczego prawidłowy poziom glukozy we krwi jest tak ważny?
2. Jakie są objawy za wysokiego poziomu cukru we krwi
3. W jaki sposób obniżyć naturalnie poziom cukru we krwi?
4. Co wpłynie na obniżenie ładunku glikemicznego?
Dlaczego prawidłowy poziom glukozy we krwi jest tak ważny?
Zbyt wysoki poziom cukru we krwi (hiperglikemia) może prowadzić do chorób nerek, odwodnienia, chorób sercowo-naczyniowych oraz oczywiście - cukrzycy. Niebezpieczny jest też bez wątpienia zbyt niski poziom glukozy we krwi (hipoglikemia), ale o tym innym razem.
Jakie są objawy za wysokiego poziomu glukozy we krwi?
Osoby cierpiące na hiperglikemię mogą uskarżać się na:
- częstomocz,
- wspomniane powyżej choroby nerek,
- bóle głowy,
- osłabienie,
- mgłę mózgową
i wiele innych.
Dlatego też, jeżeli odczuwasz któryś z tych objawów, warto zrobić szereg podstawowych badań, które pomogą wdrożyć dalsze leczenie.
W jaki sposób obniżyć naturalnie poziom cukru we krwi?
1. Odpowiednio komponuj posiłki i nie podjadaj
Bardzo często czyta się i słyszy o niskim indeksie glikemicznym, który mówi nam, w jakim stopniu po spożyciu danego produktu wzrośnie nam poziom cukru we krwi. Jak się jednak okazuje, ważniejszym parametrem jest ładunek glikemiczny całej potrawy, czyli wartość, która powie nam, w jakim stopniu wzrośnie nasz poziom glukozy we krwi po jej spożyciu. Im wyższy ładunek glikemiczny posiłku, tym ten wzrost będzie gwałtowniejszy.
Co wpłynie na obniżenie ładunku glikemicznego?
- białko
- zdrowe tłuszcze
- błonnik
Oznacza to, że w odpowiednio skomponowanym posiłku powinno znaleźć się zarówno białko (mięso, ryby, strączki, jajka), jak również zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek, awokado, orzechy) i błonnik (owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste). Dlatego też kanapka z masłem i pomidorem (dodaj jajko/rybę/indyka/strączki) czy też owsianka z owocami (dorzuć orzechy + jogurt/skyr/odżywkę białkową) to nie jest najlepszy pomysł. Spowoduje to bowiem szybki wzrost poziomu cukru we krwi i potem jego szybki spadek, a docelowo zależy nam, żeby poziom ten utrzymywał się na stałym (ale nie za wysokim) poziomie.
Jeżeli zaś masz ochotę na ciasto czy też nawet na napicie się soku pomarańczowego, zrób to od razu po posiłku, kiedy ten poziom cukru we krwi już jest podniesiony. Podjadanie między posiłkami typu - tu gryz ciasta, tu 2 orzeszki, tu pół szklanki słodkiego napoju sprawia, że, mówiąc kolokwialnie, ten cukier szaleje.
2. Ruszaj się
Nie jest tajemnicą, że regularny sport jest tutaj naszym sprzymierzeńcem. Podczas aktywności fizycznej cukier jest pobierany przez nasze komórki, dzięki czemu jego poziom znacznie się obniża.
Zapewne mogłeś/aś też usłyszeć kiedyś poradę, żeby po jedzeniu nie iść spać czy leżeć, tylko przejść się na krótki spacer (nawet 15 minut), żeby zagwarantować sobie obniżenie poziomu cukru we krwi po posiłku.
To faktycznie działa i zdecydowanie warto wdrożyć ten nawyk na co dzień.
3. Pij wodę
To, żeby dbać o regularne nawodnienie raczej nie jest już dla nikogo nowością, mimo to, dla wielu osób picie samej wody wciąż stanowi nie lada wyzwanie. Nasze nastawienie może jednak zmienić się, kiedy uświadomimy sobie, że picie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia jest w stanie znacznie obniżyć nasz poziom cukru we krwi.
Według amerykańskich badań, wypicie już litra wody dziennie jest w stanie obniżyć ten poziom aż o 1/5.
4. Zioła i przyprawy
Skoro mowa o naturalnych sposobach obniżenia poziomu cukru we krwi, to nie mogło zabraknąć ziół.
Na szczególną uwagę zasługują tutaj:
- morwa biała - spowalnia aktywność enzymów metabolizujących glukozę, dzięki czemu poziom cukru we krwi po spożyciu posiłku powinien być niższy
Morwa biała - przykładowy produkt (link afiliacyjny, współpraca reklamowa) - tutaj macie przykładowy preparat z morwą białą w tabletkach, ale jeżeli lubicie smak ziołowych herbatek, to zdecydowanie lepszą opcją będzie właśnie ta druga forma.
- szałwia - zwiększa ona wrażliwość tkanek na insulinę, co sprawi, że poziom cukru we krwi nie będzie podnosił się tak gwałtownie
Liść szałwi - przykładowy produkt (#współpraca reklamowa)
- kozieradka (nasiona lub ekstrakt) - sprawia, że nasz organizm lepiej toleruje glukozę
Nasiona kozieradki (#współpraca reklamowa)
Ekstrakt z kozieradki w kapsułkach (#współpraca reklamowa)
- pokrzywa - podobnie jak morwa biała, spowalnia aktywność enzymów metabolizujących glukozę
Link do pokrzywy - #współpraca reklamowa
- cynamon - dodanie go do potraw sprawi, że organizm szybciej pozbywa się cukru (szybciej się on metabolizuje).
Link do cynamonu cejlońskiego (#współpraca reklamowa)
Jak widzicie, żeby naturalnie obniżyć poziom cukru we krwi, wystarczą naprawdę niewielkie zmiany w codziennym życiu. Odpowiednia dieta, ruch oraz styl życia naprawdę potrafią zdziałać cuda.
Daj znać w komentarzu, czy stosujesz się do tych zaleceń.
Pozdrowienia
Agata
Ten wpis może zawierać linki afiliacyjne, dzięki którym wydawca strony może uzyskać prowizję, jeśli w nie klikniesz i dokonasz za ich pośrednictwem zakupu produktu. Kliknięcie linków nie wiąże się z dodatkowymi kosztami i jest całkowicie dobrowolne.
#ceneo #współpraca
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
29-latka pracująca w korporacji. W wolnym czasie czytam dużo na temat zdrowego odżywiania, diet, psychologii i szeroko pojętego zdrowia, czego efektem jest ten blog.
Komentarze
Prześlij komentarz