Polecany post

Dzienne zapotrzebowanie na białko i 3 x nie dla puddingów proteinowych

Jeszcze kilka ładnych lat temu białko kojarzyło nam się wyłącznie z budowaniem masy mięśniowej i tym samym, ze sportowcami, którzy oprócz wykonywania odpowiednio dopasowanych treningów, potrzebują spożywać więcej białka niż przeciętna osoba.

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na białko i dlaczego białko jest tak niezwykle ważne dla naszego zdrowia?


rola-bialka-w-diecie,rola-bialka-w-organizmie,stabilny-poziom-cukru-we-krwi,zdrowy-styl-zycia,holistycznie-o-zdrowiu



Rola białka w organizmie człowieka

Białko jest głównym budulcem naszego organizmu (w tym np. hormonów). Wpływa ono również na odbudowę tkanek. To właśnie z niego w głównej mierze składają się nasze komórki. Białko ponadto uczestniczy w tworzeniu komórek odpornościowych, co bezpośrednio przekłada się na jego ogromny wpływ właśnie na naszą odporność (Jak wzmocnić odporność - KLIK).

Co robi białko w organizmie oprócz wspomnianych już kwestii?

  • transportuje tlen, żelazo, witaminy
  • pomaga utrzymać stabilne ciśnienie oraz równowagę kwasowo-zasadową
  • reguluje trawienie, oddychanie, krzepnięcie
  • daje sytość i tym samym pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi (Jak naturalnie obniżyć poziom cukru we krwi)

i wiele innych.

Dzienne zapotrzebowanie na białko

Ile białka powinniśmy spożywać dziennie? Dzienne zapotrzebowanie na białko będzie uzależnione od kilku czynników, w tym od płci, aktywności fizycznej oraz od wieku, ale wskazuje się, że dziennie powinniśmy go spożywać w ilości od 1g/1kg masy ciała do 1,2g/1kg masy ciała. Dlatego też, osoba ważąca 65 kg powinna dziennie spożywać od około 65 g do 78 g białka.

rola-bialka-w-diecie,rola-bialka-w-organizmie,zdrowy-styl0zycia,holistycznie-o-zdrowiu



Objawy niedoboru białka

Jako, że białko pełni tyle ważnych funkcji w naszym organizmie, to jego niedobór niesie ze sobą wiele negatywnych skutków, wśród których zaliczyć możemy:

  • anemię
  • wolne gojenie się ran
  • słabe włosy i paznokcie
  • słabą odporność
  • nierównowagę hormonalną
  • ciągły głód i senność po posiłkach

i wiele innych.

Ps. Śledząc wiele profili dietetycznych na instagramie, wiele dietetyczek pokazuje, że to właśnie z białkiem mamy najwięcej problemu, gdyż najczęściej jemy samą owsiankę z owocami (dodaj skyr/jogurt naturalny, rzadziej odżywkę białkową), kanapki z masłem i pomidorem (dodaj np. twaróg/rybę/inny ser itp.) czy też np. makaron z zielonym pesto (dodaj kurczaka/tofu/łososia itp.). Efektem tego jest właśnie głód i szybka senność po posiłku czy też wspomniane już wyżej inne skutki.

Źródła białka w diecie

Białko w diecie znajdziemy, zarówno w produktach odzwierzęcych, jak również w produktach roślinnych, ale należy pamiętać o tym, że to, pochodzące z produktów zwierzęcych (jaja, sery, ryby, mięso) jest określane tym pełnowartościowym, gdyż zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, które są kluczowe do prawidłowej pracy całego organizmu.

Z kolei, białko roślinne znajdziemy w komosie ryżowej (tutaj wyjątek, gdyż mimo iż jest to produkt pochodzenia roślinnego, to białko to możemy określić mianem pełnowartościowego), soczewicy, ciecierzycy, kaszy, tofu, fasoli.

! Istnieje dzisiaj szereg produktów proteinowych, które są modne i zachwalane przez wiele osób, gdyż mają w składzie dużo białka (puddingi proteinowe, batony proteinowe).  Oczywiście bazując na założeniach diety 80/20, gdzie w 80% przypadków jemy zdrowo, a w 20% pozwalamy sobie na odstępstwa, nie ma się czego obawiać. Jeżeli jednak, chcąc uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na białko, każdego dnia ratujemy się tego typu produktami, to lepiej z nich niestety zrezygnować, gdyż są szkodliwe m.in dla naszych jelit (Jak dbać o jelita) i zawierają karagen - E407, który w nadmiarze nie jest naszemu organizmowi potrzebny do szczęścia.

Dbacie o odpowiednio zbilansowane posiłki w swojej diecie?

Dajcie znać w komentarzu

Pozdrawiam

Agata


Komentarze