- Pobierz link
- Inne aplikacje
Polecany post
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Jeszcze kilka ładnych lat temu białko kojarzyło nam się wyłącznie z budowaniem masy mięśniowej i tym samym, ze sportowcami, którzy oprócz wykonywania odpowiednio dopasowanych treningów, potrzebują spożywać więcej białka niż przeciętna osoba.
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na białko i dlaczego białko jest tak niezwykle ważne dla naszego zdrowia?
Rola białka w organizmie człowieka
Białko jest głównym budulcem naszego organizmu (w tym np. hormonów). Wpływa ono również na odbudowę tkanek. To właśnie z niego w głównej mierze składają się nasze komórki. Białko ponadto uczestniczy w tworzeniu komórek odpornościowych, co bezpośrednio przekłada się na jego ogromny wpływ właśnie na naszą odporność (Jak wzmocnić odporność - KLIK).
Co robi białko w organizmie oprócz wspomnianych już kwestii?
- transportuje tlen, żelazo, witaminy
- pomaga utrzymać stabilne ciśnienie oraz równowagę kwasowo-zasadową
- reguluje trawienie, oddychanie, krzepnięcie
- daje sytość i tym samym pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi (Jak naturalnie obniżyć poziom cukru we krwi)
i wiele innych.
Dzienne zapotrzebowanie na białko
Ile białka powinniśmy spożywać dziennie? Dzienne zapotrzebowanie na białko będzie uzależnione od kilku czynników, w tym od płci, aktywności fizycznej oraz od wieku, ale wskazuje się, że dziennie powinniśmy go spożywać w ilości od 1g/1kg masy ciała do 1,2g/1kg masy ciała. Dlatego też, osoba ważąca 65 kg powinna dziennie spożywać od około 65 g do 78 g białka.
Objawy niedoboru białka
Jako, że białko pełni tyle ważnych funkcji w naszym organizmie, to jego niedobór niesie ze sobą wiele negatywnych skutków, wśród których zaliczyć możemy:
- anemię
- wolne gojenie się ran
- słabe włosy i paznokcie
- słabą odporność
- nierównowagę hormonalną
- ciągły głód i senność po posiłkach
i wiele innych.
Ps. Śledząc wiele profili dietetycznych na instagramie, wiele dietetyczek pokazuje, że to właśnie z białkiem mamy najwięcej problemu, gdyż najczęściej jemy samą owsiankę z owocami (dodaj skyr/jogurt naturalny, rzadziej odżywkę białkową), kanapki z masłem i pomidorem (dodaj np. twaróg/rybę/inny ser itp.) czy też np. makaron z zielonym pesto (dodaj kurczaka/tofu/łososia itp.). Efektem tego jest właśnie głód i szybka senność po posiłku czy też wspomniane już wyżej inne skutki.
Źródła białka w diecie
Białko w diecie znajdziemy, zarówno w produktach odzwierzęcych, jak również w produktach roślinnych, ale należy pamiętać o tym, że to, pochodzące z produktów zwierzęcych (jaja, sery, ryby, mięso) jest określane tym pełnowartościowym, gdyż zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, które są kluczowe do prawidłowej pracy całego organizmu.
Z kolei, białko roślinne znajdziemy w komosie ryżowej (tutaj wyjątek, gdyż mimo iż jest to produkt pochodzenia roślinnego, to białko to możemy określić mianem pełnowartościowego), soczewicy, ciecierzycy, kaszy, tofu, fasoli.
! Istnieje dzisiaj szereg produktów proteinowych, które są modne i zachwalane przez wiele osób, gdyż mają w składzie dużo białka (puddingi proteinowe, batony proteinowe). Oczywiście bazując na założeniach diety 80/20, gdzie w 80% przypadków jemy zdrowo, a w 20% pozwalamy sobie na odstępstwa, nie ma się czego obawiać. Jeżeli jednak, chcąc uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na białko, każdego dnia ratujemy się tego typu produktami, to lepiej z nich niestety zrezygnować, gdyż są szkodliwe m.in dla naszych jelit (Jak dbać o jelita) i zawierają karagen - E407, który w nadmiarze nie jest naszemu organizmowi potrzebny do szczęścia.
Dbacie o odpowiednio zbilansowane posiłki w swojej diecie?
Dajcie znać w komentarzu
Pozdrawiam
Agata
- Pobierz link
- Inne aplikacje
29-latka pracująca w korporacji. W wolnym czasie czytam dużo na temat zdrowego odżywiania, diet, psychologii i szeroko pojętego zdrowia, czego efektem jest ten blog.
Komentarze
Prześlij komentarz