Polecany post

Właściwości zdrowotne żelatyny

Od jakiegoś czasu panuje pewnego rodzaju trend na picie kolagenu. Polecają go dietetycy, celebryci i inne znane osoby. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż kolagen to białko stanowiące główny budulec naszego organizmu - włosów, skóry i paznokci. Dziwić już jednak nieco może cena kolagenu, która jest zazwyczaj trzycyfrowa, a jeżeli porówna się ją z ceną żelatyny, to ta pierwsza wręcz powala.

Czemu jednak piszę o żelatynie? Jakie są właściwości zdrowotne żelatyny i dlaczego porównuję ją do drogiego kolagenu w proszku?


Żelatyna - właściwości zdrowotne

Chociaż niektórych może odrzucać to, w jaki sposób żelatyna powstaje (rozkład kolagenu pod wpływem wody, a sam kolagen, z kolei, jest pozyskiwany z chrząstek oraz kości, które w kontakcie z wodą tworzą żelową substancję), to substancji tej zdecydowanie warto dać szansę. Oprócz tego, że wyczarujemy z niej niesamowite desery czy też wytrawne przekąski, to ze względu na obecne w niej witaminy i minerały wspomożemy nasz organizm na różnych płaszczyznach.


Właściwości żelatyny

Żelatyna spożywcza to skarbnica witamin i minerałów. Znajdziemy w niej m.in:

  • witaminy z grupy B
  • witaminę E
  • witaminę K
  • minerały, takie jak potas, magnez, żelazo czy też wapń
  • glicynę - aminokwas białkowy, który korzystnie wpływa na jelita, na pracę naszego mózgu i cały układ nerwowy, na odpowiedni poziom cukru we krwi, na odporność organizmu, lepszą przemianę materii oraz ogólną sprawność organizmu

oraz kilkanaście innych aminokwasów.

Żelatyna a kolagen

Żelatyna to jedno z najpopularniejszych źródeł kolagenu, także jeżeli zastanawiasz się czy żelatyna ma kolagen, to odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca. Na kolagen w diecie powinni zwrócić uwagę przede wszystkim sportowcy, osoby cierpiące na bóle mięśni i stawów oraz inne osoby, potrzebujące wzmocnić chrząstki i ścięgna. Kolagen to również doskonała pomoc dla naszych jelit - działa na nie ochronnie i goi ich uszkodzone ściany.

Spożywanie kolagenu zaleca się również osobom po 25 roku życia , kiedy to nasza skóra produkuje go z każdym rokiem coraz mniej.


Żelatyna - przeciwwskazania

Chociaż właściwości zdrowotne żelatyny i zawartego w niej kolagenu są imponujące, to jest szereg przeciwwskazań do jej spożywania. Zaliczyć do nich możemy:

  • dnę moczanową
  • choroby nerek
  • wszelkiej maści żylaki
  • pojawienie się wysypki
  • problemy z nerkami
Warto też tutaj zwrócić uwagę na jakość żelatyny - im bardziej naturalna tym lepiej. Może się bowiem okazać, że taka zwykła ze sklepu spożywczego Cię uczuli, a taka ze sklepu z naturalną żywnością już nie.

przepisy-z-zelatyna, zelatyna-spozywcza




Przepisy z żelatyną

Sam smak żelatyny nie jest szczególnie fascynujący, ale jeżeli odpowiednio skomponujemy daną potrawę to efekt może być naprawdę smaczny.

Przygotowałam dla Was jeden z moich ulubionych przepisów z żelatyną. Można potraktować go zarówno jako zdrowe drugie śniadanie, jak również jako przepyszny podwieczorek. Oto on:

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 skyr
  • Około 100 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki rozpuszczonej w ciepłej wodzie żelatyny (ilość wody taka, żeby dało się rozmieszać i ją rozpuścić)
  • Trochę ananasa do ozdoby na górę
Wszystkie składniki blendujemy i wstawiamy do lodówki na 2/3 godziny. Na koniec ozdabiamy ananasem.

Jeśli też lubicie takie delikatne piankowo-żelowe konsystencje to koniecznie spróbujcie.

wlasciwosci-zdrowotne-zelatyny





Lubisz żelatynę? Do czego dodajesz ją najczęściej, a może wolisz kupny kolagen w proszku?

Pozdrawiam

Agata


Komentarze