Polecany post

Co daje picie zakwasu z buraków

Chyba każdy z nas zna uczucie zmęczenia oraz znużenia, mimo odpowiedniej ilości snu. Jest wiele przyczyn takiego stanu rzeczy, ale jedną z najczęstszych z nich jest niski poziom żelaza i ferrytyny oraz niedobór witamin z grupy B, a innymi słowy po prostu anemia.

Pewnie większość z nas chociaż raz w życiu próbowała wzmacniać się wówczas wątróbką, wołowiną czy przepisanym przez lekarza żelazem (należy na nie bardzo uważać), ale to na co chciałabym zwrócić uwagę w tym wpisie, to to, dlaczego warto pić zakwas z buraków.

Co jest w nim takiego wspaniałego i dlaczego wciąż mówi się o nim za mało?


codajepiciezakwasuzburaków,dlaczegowartopićzakwaszburaków,picie zakwasu z buraków-efekty


Picie zakwasu z buraków jako sposób na wzmocnienie organizmu

Napój z kiszonych buraków to bogactwo cennych witamin i minerałów. Nie bez powodu, zaleca się go też pacjentom po chemioterapii na szybszy powrót do zdrowia ( z resztą buraki określa się mianem superfoods), osobom chorującym na nadciśnienie tętnicze czy też kobietom w ciąży na poprawę parametrów morfologii.

W zakwasie z buraków znajdziemy m.in:

- witaminy z grupy B, w tym cenny w anemii kwas foliowy
- cynk
- potas
- żelazo
- mangan
- fosfor
- kobalt
- rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, E, K
- witaminę C

i wiele innych.

Działanie zakwasu z buraków

Zakwas z buraków ma działanie krwiotwórcze, a tym samym wpływa na produkcję czerwonych krwinek, na których niedobór uskarżają się anemicy. Ponadto działa antybakteryjnie, antygrzybiczo, antywirusowo oraz antyzapalnie. Sprawdzi się zatem, zarówno jeżeli chcemy wzmocnić swoją odporność (szerzej o tym pisałam w tekście Odporność organizmu - 8 sposobów na to, jak ją naturalnie wspierać, do którego oczywiście Was odsyłam) oraz jeżeli zależy nam na utrzymaniu swojego organizmu jak najdłużej w zdrowym, dobrym oraz sprawnym stanie (napój ten poprawi ogólną wydolność organizmu).

Tak naprawdę, ten życiodajny czerwony płyn to złoto dla wielu narządów wewnętrznych - oczyszcza on nerki, wspiera wątrobę, wspomaga pracę jelit - naszego drugiego mózgu (sprawdzi się po przyjmowaniu antybiotyków), a także pomaga dokwasić żołądek, który będzie lepiej przyswajał składniki odżywcze.


Co daje picie zakwasu z buraków

Zakwas  z buraków piję 3 tygodnie i planuję zrobić sobie  przerwę, ale z pewnością widzę, że kiedy siedzę w pracy przed komputerem, mniej mi leci głowa i, mówiąc kolokwialnie, mnie mnie muli. 

Oczywiście można się wspomóc również laktoferyną czy witaminą C, które zwiększają wchłanianie żelaza z pożywienia, ale jako, że lubię testować tego typu zdrowe produkty, to musiałam go również polecić każdemu, kto jakimś sposobem trafi na tego bloga.

Pijecie, albo piliście? Dajcie znać w komentarzu czy u Was również sprawdziło się picie zakwasu z buraków.

Pozdrawiam

Agata

Komentarze